דיני משפחה הם החוקים והתקנות באמצעותם מסדירים סכסוכים בתוך המשפחה. המחוקק זיהה את הרגישות המיוחדת שיש בסכסוכים וסוגיות אחרות שקורות בתוך המסגרת המשפחתית. לכן, באופן חריג הוקמה גם ערכאה משפטית מיוחדת, מערכת בתי הדין לענייני משפחה, לדון בכל סוגיה של הקשורה למשפחה, כאשר בתי הדין האלה מקבלים קדימות על מערכת בתי דין אחרים. לכן, במקרים רבים גם כאשר העבירות בתוך המשפחה הן מהתחום הפלילי, בית הדין לענייני משפחה יהיה זה שיקבל זכות עמידה ראשונה.
עד שהמוות יפריד ביננו
למעשה, דיני משפחה בישראל מתפרשים על פני ספקטרום רחב מאוד של נושאים, המקיפים את כל מעגל החיים. זה מתחיל בסוגיות של נישואין וגירושין, על כל הכרוך בכך: הסכמי ממון, חלוקת רכוש, הסדרי משמורת; ממשיך בכל הקשור ליחסים בין הורים לילידים מסוגיות אבהות, משמורת, ניכור הורי וזכויות הילד; ומסתכם בסוגיות ירושה, אפוטרופסות וייפוי כוח מתמשך. כל סוגיה כזו עשויה להיות הרת גורל, לכן כאשר סכסוך משפחתי הופך לסכסוך משפטי ההמלצה היא להיעזר בשורותיו של עורך דין שמתמחה בתחום. בגלל היריעה הרחבה של תרחישים, עורכי דין שעוסקים בסכסוכים בתוך המשפחה צריכים להיות בקיאים גם בתחומי משפט אחרים, כמו למשל מיסוי ומקרקעין (חלוקת נדל"ן נמצאת פעמים רבות בלב סכסוכי ירושה או סכסוכי גירושין), או משפט בינלאומי במקרה של סכסוכי משמורת חוצי גבולות, תופעה שבגלל הגלובליזציה פוגשים היום יותר.
בהקשר הזה חשוב לציין שכאשר סכסוך ירושה או משמורת חוצה גבולות חשוב מאוד שעורך הדין שמייצג אתכם יהיה בקיא בשפה ובפרוצדורה המשפטית במדינה הרלוונטית. למשל, עורך הדין ברוך בלוך דובר צרפתית ואנגלית ומתמצה בהליכים הנהוגים באירופה וצפון אמריקה.
לא משחק סכום אפס
כשמדברים על דיני משפחה, הדבר הכי חשוב שצריך לזכור שבשונה מסכסוכים עסקיים או משפטיים אחרים סכסוך בתוך המשפחה אינו נמדד כמשחק סכום אפס. הרעיון בסופו של דבר הוא להגיע לפשרה שתגדר את האינטרס של כל הצדדים ובעיקר תבטיח את שלומם ורווחתם של הילדים. כדי להוביל לתוצאה שבאמת מייצגת את האינטרס הכולל של המשפחה דרוש איש מקצוע עם מזג מיוחד שיכול ויודע להכיל את הרצונות של כל הצדדים ולמצוא את נקודת האמצע שמקובלת עליהם.